Ro En 
23 august 2014
Home Regiuni si orase Atractii turistice Ghid turistic Evenimente Contact Forum
MoldovaTransilvaniaMaramuresBucurestiTimisoaraConstantaAustria

Manastirea Barsana

Manastirea Barsana
Manastirea Barsana
Manastirea Barsana
Manastirea Barsana
Manastirea Barsana
Manastirea Barsana
Manastirea Barsana
Manastirea Barsana
Manastirea Barsana

           Manastirea Barsana, o bijuterie din lemn de pe valea Izei, a fost construita pe la mijlocul veacului al XVI-lea. Vechiul locas monahal din Barsana a insemnat o scoala pentru preotii satelor din zona. De aici se procurau si carti de cult romanesti, tiparite si aduse din Moldova si Tara Romaneasca, precum si icoane pictate. Dupa 600 de ani de la mentionarea manastirii si dupa 200 de ani de la incetarea existentei sale, la Barsana renascand viata monahala. In anul 1993, PS Justinian Chira, episcopul Maramuresului si Satmarului, a binecuvantat acest loc pentru o noua manastire. De atunci, in fiecare an la 30 iunie, Manastirea Barsana cinsteste pe cei 12 apostoli, ocrotitori ai locasului. Mii de credinciosi de toate varstele, imbracati in costume traditionale, vin din primele ore ale diminetii la Manastirea Barsana pentru Liturghie. Ansamblul monahal, construit din lemn numai de mesteri din Barsana, a fost si anul acesta gazda celor veniti pentru hramul manastirii. Slujba incepe la primele ore ale diminetii, cand credinciosii inconjoara de trei ori manastirea. Slujba de cinstire a celor 12 apostoli este tinuta in fiecare an de PS Justinian Chira, episcopul Maramuresului si Satmarului, episcopul vicar Iustin Sigheteanu, maica stareta de la Barsana, Monahia Filoftea Oltean, si un sobor de preoti. Procesiunea incepe de dimineata, maramuresenii strangandu-se cu mic cu mare in grupuri din satele si comunele invecinate Barsanei.

 

           In anul 1993, PPS Iustinian - episcopul Maramuresului si Satmarului, binecuvanteaza acest loc pentru o noua manastire, renascandu-se astfel viata monahala. In anul 1994 soseste la Barsana prima stareta Maica Filofteia Oltean impreuna cu sora ei, dupa care in 1995 obstea se intregeste cu celelalte maici.
Manastirea este construita din lemn, dupa stilul traditional al arhitecturii populare maramuresene, proiectata fiind de s.c. Cupola Proiect s.r.l. Sighet, condusa de arh. Cordos Dorel.

 

           Lacasul de cult din Barsana a fost ctitorit pe la mijlocul veacului al XIV-lea de Dragosesti pe una din proprietatile lor, lacasul de inchinare fiind contemporan cu vestita manastire din Peri si cu cea din Biserica Alba, avand aceeasi ctitori si binefacatori . In 1798, aici rezida ultimul episcop ortodox Gavril Stefanica - localnica caruia traditia satului ii pastreaza numele . Documente din sec. al XVIII-lea care privesc manastirea, amintesc numele unor calugari de aici slujind intre anii  1745 - 1777.
           La 12 iulie 1791 averea manastirii a fost confiscata de statul austriac si predata manastirii greco-calolice de la Cernok, calugarii mutandu-se de aici la Manastirea Neam. In 1805, biserica manastirii este mutata de aici mai aproape de sat "Pe Jbar".

 

 


© 2011 Vacanta ta - Toate drepturile rezervate.

Design & programare Datagram


Cazare Mamaia Cazare Mamaia 2011 Hoteluri Mamaia Cazare Neptun Cazare Eforie Nord Cazare Costinesti Cazare Eforie Nord Jucarii Agentii turism